Last van haaruitval? Oorzaken en preventie
Haaruitval treft veel mannen en hoewel niet schadelijk kan het wel een behoorlijke impact iemand zijn zelfvertrouwen hebben. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Echter in meer dan 90% van de gevallen ligt de oorzaak van haaruitval in genetische factoren en de werking van DHT.
Haaruitval: oorzaken en preventie
Haaruitval treft veel mannen en hoewel niet schadelijk kan het wel een behoorlijke impact iemand zijn zelfvertrouwen hebben. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Echter in meer dan 90% van de gevallen ligt de oorzaak van haaruitval in genetische factoren en de werking van DHT.
Genetische Factoren
Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval is genetische predispositie. Androgenetische alopecia, beter bekend als mannelijke patroonkaalheid of mannelijke erfelijke kaalheid, treft veel mannen. Dit type haaruitval wordt gekenmerkt door een voorspelbaar patroon en is grotendeels toe te schrijven aan genetica en DHT.
Dihydrotestosteron (DHT) en het effect op haarverlies
DHT is een androgeen, een type geslachtshormoon dat een grote invloed heeft op de haargroei. Hoewel DHT essentieel is voor bepaalde mannelijke kenmerken, speelt het ook een cruciale rol bij androgenetische alopecia, ofwel mannelijke patroonkaalheid.
DHT bindt zich aan receptoren in haarfollikels, vooral in gebieden die gevoelig zijn voor haaruitval, zoals de haarlijn en de kruin. Dit kan leiden tot een proces genaamd miniaturisatie, waarbij haarfollikels krimpen en uiteindelijk stoppen met het produceren van gezond haar. Dit proces vermindert niet alleen de groote van de haarfollikel maar verkort ook de groeifase van het haar, wat resulteert in dunner wordend haar en uiteindelijk haaruitval. Interessant is dat terwijl DHT bijdraagt aan haaruitval op de hoofdhuid, het kan helpen bij het bevorderen van haargroei op andere delen van het lichaam, zoals de baard en borst.
Voeding en stress hebben impact op je haargroei
Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan bijdragen aan haaruitval. IJzer, eiwitten, en vitaminen zoals vitamine D en vitamine B12 zijn essentieel voor gezonde haargroei. Een evenwichtige voeding rijk aan deze voedingsstoffen kan helpen haaruitval te voorkomen.
Zowel fysieke als emotionele stress kan een tijdelijke vorm van haaruitval veroorzaken, bekend als telogeen effluvium. Het beheersen van stress door middel van technieken zoals meditatie, regelmatige lichaamsbeweging, en voldoende rust kan helpen bij het verminderen van haaruitval.
Behandelingsopties gericht op genetische en hormonale oorzaken
Finasteride
Finasteride is bijzonder effectief omdat het de werking van 5-alpha-reductase remt, wat de omzetting van testosteron naar DHT wordt geblokkeerd. Dit verlaagt de DHT-niveaus in de hoofdhuid en vertraagt de haaruitvalproces. Door de productie van DHT te verminderen, kan finasteride de progressie van haaruitval omkeren of vertragen en in sommige gevallen nieuwe haargroei stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat in 94% van de gevallen haaruitval stopt en in 66% van de gevallen haar terug groeit. Finasteride werkt beter bij mannen dan vrouwen en is op recept verkrijgbaar is.
Minoxidil
Minoxidil werkt op een andere manier dan finasteride en heeft geen invloed op de hormonale oorzaken van haaruitval. In plaats daarvan werkt het door het verbeteren van de bloedtoevoer naar de haarfollikels, wat kan helpen om ze te versterken en de haargroei te stimuleren. Zo kan het wel door DHT aangetaste haren versterken en de levensduur verlengen. Minoxidil is een topische behandeling die geschikt is voor zowel mannen als vrouwen.
Het begrijpen van de complexe interactie tussen hormonen zoals DHT in relatie tot haaruitval biedt waardevolle inzichten in hoe behandelingen zoals finasteride en minoxidil kunnen helpen. Met de juiste aanpak en behandeling is het mogelijk om de effecten van haaruitval te minimaliseren en in veel gevallen je haargroei te verbeteren.
Fellos hanteert strikte redactionele richtlijnen voor bronnen om de nauwkeurigheid en actualiteit van onze inhoud te waarborgen. Onze inhoud is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties, onderzoek van academische instellingen en gerenommeerde medische organisaties. Zie je een fout? Laat het ons weten via [email protected].
Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. De informatie hierin is geen vervanging voor professioneel medisch advies en mag hier nooit op worden vertrouwd. Bespreek de risico's en voordelen van elke behandeling altijd met je arts.
Deze content is voor het laatst geüpdatet op
14/11/2024
Op zoek naar een behandeling?
Vul de online vragenlijst in slechts 3 minuten in en onze artsen bepalen samen met jou de meest geschikte behandeling.
Geen wachtrijen, geen ongemakkelijke gesprekken. 100% online en vrij van schaamte of taboes.