Welke medicijnen werken tegen haaruitval?
Er zijn drie medicijnen met een bewezen werking tegen haaruitval: Minoxidil, Finasteride en Dutasteride. Alleen Minoxidil en Finasteride zijn officieel goedgekeurd in Nederland. In dit artikel lees je hoe ze werken, wat je kunt verwachten én wat het beste bij jou past.
Medicatie tegen haaruitval
Er zijn meerdere medicijnen die haaruitval tegengaan. Ze verschillen echter wel in gebruik en werking. In totaal zijn er drie geneesmiddelen met een bewezen werking tegen haaruitval. In dit artikel lichten we ze uit en bespreken we de belangrijke kenmerken die je moet weten als je een behandeling overweegt. Laat je voor gebruik ook altijd adviseren door een arts.
• Minoxidil
• Finasteride
• Dutasteride
Pak haaruitval laagdrempelig aan met Minoxidil
Minoxidil is een vloeistof of schuim die je direct aanbrengt op de hoofdhuid. Het is oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn tegen hoge bloeddruk, maar had als opvallende bijwerking dat het de haargroei stimuleert. Nu wordt het al jarenlang gebruikt om haaruitval tegen te gaan. Aangezien het lage risicoprofiel en minimale bijwerkingen is het zonder recept en vrij verkrijgbaar bij de drogist.
• Toepassing: tweemaal daags in-masseren op de hoofdhuid op de aangetaste plekken.
• Werking: stimuleert de doorbloeding van de haarzakjes, waardoor haren langer blijven groeien en haaruitval wordt afgeremd. Minoxidil begint direct te werken maar het duurt tot 6 maanden voordat je het resultaat van je behandeling ziet.
• Receptplichtig? Nee, minoxidil is vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
• Bijwerkingen: huidirritatie, jeuk of roodheid op de hoofdhuid. Lees de bijsluiter hier.
Hoe effectief is minoxidil?
Minoxidil werkt bij meer dan 65% van de mannen die het gebruiken, zo blijkt uit deze studie. Het is vooral effectief bij beginnend haarverlies en de beste resultaten worden behaald bij consequent gebruik. Wanneer je stopt met de behandeling zullen behaalde resultaten over tijd weer verloren gaan.
Blokkeer DHT met finasteride
Finasteride is een medicijn in tabletvorm dat zich richt op DHT, de oorzaak van androgene alopecia - mannelijke erfelijke kaalheid. DHT zorgt ervoor dat haarzakjes krimpen, wat uiteindelijk leidt tot haaruitval. Finasteride verlaagt de aanmaak van DHT, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd en verder haarverlies wordt geremd.
• Toepassing: één tablet van 1mg per dag.
• Werking: remt het enzym 5α-reductase, wat zorgt voor de aanmaak van DHT. Hierdoor heb je minder DHT in je lichaam en wordt het effect van DHT op je haarfollikels geminimaliseerd. Haarverlies en groei is een geleidelijk proces, het kan tot 6-12 maanden duren voordat je het resultaat van je behandeling ziet.
• Receptplichtig? Ja, alleen verkrijgbaar via een arts.
• Bijwerkingen: in zeer zeldzame gevallen verminderde zin in seks, erectiestoornissen of stemmingsklachten. Lees de bijsluiter hier.
Wat wetenschappelijke studies zegen over de werking van finasteride
Wetenschappelijke studies tonen aan dat finasteride bij 80 tot 90% van de mannen haaruitval kan stabiliseren. Meer dan 60% ziet ook daadwerkelijk nieuwe haargroei ontstaan, toont dit onderzoek aan. Net als bij minoxidil geldt dat wanneer je stopt met het gebruik van finasteride dat behaalde resultaten over tijd weer zullen verdwijnen.
Dutasteride: krachtig, maar niet goedgekeurd voor de behandeling van haarverlies
Dutasteride is net als finasteride een DHT-remmer. Dutasteride is mogelijk effectiever, maar ook krachtiger en met mogelijk meer risico op bijwerkingen. Dit is de reden dat het in Nederland niet is goedgekeurd voor de behandeling van haaruitval en Fellos deze behandeling niet voorschrijft.
• Toepassing: één tablet per dag.
• Werking: remt de productie van DHT
• Receptplichtig? Ja, alleen op voorschrift van een arts.
• Goedkeuring: niet goedgekeurd door EMA/CBG voor haaruitval.
• Bijwerkingen: vergelijkbaar met finasteride, maar meer kans op bijwerkingen laat deze studie zien.
Alleen finasteride en minoxidil zijn officieel goedgekeurd
Niet elk middel dat haaruitval tegengaat, is automatisch toegestaan of veilig bevonden. Alleen finasteride en minoxidil zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) goedgekeurd voor de behandeling van androgene alopecia. Androgene alopecia wordt omschreven als mannelijke erfelijke kaalheid en is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen. Dutasteride wordt in sommige landen off-label voorgeschreven, maar is in Nederland niet officieel erkend voor dit doel. Bij Fellos schrijven we om deze reden dan ook geen dutasteride voort tegen haaruitval.
Past behandeling met medicatie bij jou?
Bij Fellos helpen we je om hierachter te komen. Onze Nederlandse artsen bekijken jouw situatie via een online intake. Zo krijg jij een advies op maat, helemaal afgestemd op jouw klachten, wensen en medische achtergrond.
• Geen wachttijden
• 24/7 toegang tot je arts via jer persoonlijke omgeving op fellos.nl
• Altijd discreet bezorgd
Heb je last van haaruitval en ben je benieuwd of een behandeling jou kan helpen? Onze artsen staan voor je klaar met deskundig advies.
Fellos hanteert strikte redactionele richtlijnen voor bronnen om de nauwkeurigheid en actualiteit van onze inhoud te waarborgen. Onze inhoud is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties, onderzoek van academische instellingen en gerenommeerde medische organisaties. Zie je een fout? Laat het ons weten via [email protected].
Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. De informatie hierin is geen vervanging voor professioneel medisch advies en mag hier nooit op worden vertrouwd. Bespreek de risico's en voordelen van elke behandeling altijd met je arts.
Deze content is voor het laatst geüpdatet op
1/4/2025

Op zoek naar een behandeling?
Vul de online vragenlijst in slechts 3 minuten in en onze artsen bepalen samen met jou de meest geschikte behandeling.
Geen wachtrijen, geen ongemakkelijke gesprekken. 100% online en vrij van schaamte of taboes.